kombinatoryka
Karmel: Ile jest wszystkich liczb mniejszych od 473, w których żadna cyfra się nie powtarza, a liczby
są 3−cyfrowe?
Proszę o odpowiedź z komentarzem w jaki sposób to rozwiązać
21 maj 17:41
Ada: Żeby było mniejsze od 473 cyfrą setek może być 1,2,3 lub 4 − 4 możliwości
dziesiątek 0,1,2,3,4,5,6,7 ale jedna cyfra (1,2,3 lub 4) idzie do setek więc − 7 możliwości
na jedności może iść 0,1,2,3 ale (1,2,3) może być w dziesiętnych lub setnych więc − 3
możliwości
4*7*3
chyba tyle
21 maj 18:09
razor: Ada źle, twoje rozumowanie nie obejmuje takich liczb jak np. 381 lub 198. Zaraz rozwiążę.
21 maj 18:11
jakubs: Wybieram zaczynające się na 1, 2,3:
3*9*8
I zaczynające się na 45 i 46
2*8
I 3 ostatnie tzn. 470−473
Odp:3*9*8+16+3 =
21 maj 18:14
Karmel: Dziękuję
21 maj 18:21
razor: mamy 3 przypadki:
1) 47a (np. 472) − za a możemy wstawić 0,1, lub 2 − 3 przypadki
2) 4bc (np. 439) − za b możemy wstawić 0,1,2,3,5 lub 6 (4 nie możemy bo cyfry nie mogą się
powtarzać, przypadek z 7 na 2 miejscu rozpatrzyliśmy wyżej), za c możemy wstawić 8 liczb (nie
możemy użyć 4 ani cyfry wybranej jako b) − 6*8 = 48 przypadków
3) def (np. 182, 341) − za d możemy wstawić cyfry 1,2,3 (przypadki z 4 na początku
rozpatrzyliśmy wcześniej, oraz na początku liczby nie może stać 0), za e możemy wstawić
dowolną cyfrę różną od d (9 możliwości), za f dowolną cyfrę różną od d i e (8 możliwości) −
razem 3*9*8 = 216 przypadków
Razem jest 3+48+216 = 267 takich liczb
21 maj 18:22
razor: jakubs skąd wziąłeś liczby zaczynające się na 45, 46? wtedy np. 413 nie spełniałoby warunków
zadania a tak nie jest
21 maj 18:23
jakubs: No taaak, nie wiem czemu o tym zapomniałem.
To u mnie 41,42,43,44,45,46
a więc 6*8
Soory
21 maj 18:25
razor: 44 to nie bardzo bo cyfry nie mogą się powtarzać
21 maj 18:26
jakubs: Booże co ja pisze, 40,41,42,43,45,46 .
21 maj 18:27
Karmel: Dziękuję za tak dokładne wytłumaczenie
21 maj 18:31