Zaczęłam to robic i mi wyszło 2sinalfa przez 2cosalfa
mała: Udowodnij ,że
A) sin(α+β)+sin(α−β)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− =tgα
cos(α+β)+cos(α−β)
21 maj 17:14
21 maj 17:20
Saizou :
rozpiszmy wzorki
sin(x+y)=sinxcosy+cosxsiny
sin(x−y)=sinxcosy−cosxsiny
======================+
sin(x+y)+sin(x−y)=2sinxcosy
cos(x+y)=cosxcosy−sinxsiny
cos(x−y)=cosxcosy+sinxsiny
=======================+
cos(x+y)+cos(x−y)=2cosxcosy
łącząc to
| 2sinxcosy | | sinx | |
| = |
| =tgx |
| 2cosxcosy | | cosx | |
21 maj 17:21
mała: Właśnie zrobiłam drugi raz i wyszło mi to samo dziekuje 😊
21 maj 17:24