suma częściowa ciągu aretmetycznego
bella: Obliczyć sumę 15 liczb naturalnych, dwucyfrowych, które przy dzieleniu przez 4 dają resztę 3.
21 maj 16:24
Nieuchwytny: A kiedy liczby są podzielne przez 4 i dają resztę 3?
21 maj 16:31
razor: a1 = 11
a2 = 15
itd.
21 maj 16:35
Kaja: a
1=11 r=4
a
15=11+14*4=67
| | 11+67 | |
S15= |
| *15=39*15=... |
| | 2 | |
21 maj 16:36
PW: I tu się nie zgodzę.
Dlaczego zakładasz, że najmniejszą z tych liczb musi być 11?
Dlaczego zakładasz, że liczby te są kolejne?
Rozwiązań jest wiele (albo autor spatrolił treść zadania, ale tego nie możemy zakładać).
21 maj 19:34