Zapisz wzór funkcji
David: Cześć proszę o rozwiązanie mi tych zadań, jak najszybciej, z góry dzięki

1) Zapisz wzór funkcji f(x)= −x
2 + 4x −4 w postaci iloczynowej.
2) Rozwiąż rówania i nierównośc:
a) 9x
2 −4=0
B)4x−4x
2=1
21 maj 15:48
J: A sam/sama coś próbowałeś ?
21 maj 15:51
David: Próbowałem, próbowałem i nie rozumiem tego właśnie
21 maj 15:52
Nieuchwytny: 1. −(x
2−4x+4)=−(x−2)
2
2.
a) 9x
2=4/9
21 maj 15:53
J:
1) f(x) = −( x2 −4x + 4) = − (x −2)2 = −(x − 2)(x − 2) = (2 − x)(x −2)
21 maj 15:54
Nieuchwytny: w drugim bez pierwiastka, moja pomyłka
21 maj 15:55
David: Dzięki wielkie wam

, a z zadania drugiego o przykład B mógłbym jeszcze prosić o rozwiązanie,
gdyż sam tego nie zrobię
21 maj 15:59
Nieuchwytny: Δ=b
2−4ac
4x−4x
2−1=0
−4x
2+4x−1=0
a=−4 b=4 c=−1
Δ=b
2−4ac= 4
2−4*(−4)*(−1)=16−16=0
| | −b | | −4 | | 1 | |
x0= |
| → x0= |
| = |
| |
| | 2a | | −8 | | 2 | |
21 maj 16:02
David: Nieuchwytny, czyli w 2 zadaniu przykład A odpowiedz będzie 2/3 bez pierwiastka, ale z minusem
czy bez minusa
21 maj 16:06
Nieuchwytny: | | 4 | |
Będą dwie liczby, ponieważ obie podniesione do kwadratu dają |
| |
| | 9 | |
| | √4 | | 2 | | √4 | | 2 | |
x= |
| = |
| lub x=− |
| =− |
| |
| | √9 | | 3 | | √9 | | 3 | |
21 maj 16:09
21 maj 16:10
David: Dziękii

prosze jeszcze o rozwiązanie mi ostaniego zadanka :
1) Dana jest funkcja f(x)= −2x
2 −3x+2
21 maj 16:13
David: 1) Dana jest funkcja f(x)= −2x2 −3x+2
a) Wyznacz współrzędne punktów przecięcia wykresu tej funkcji z osiami układu współrzędnego
b) Narysuj wykres jej funkcji
c)Podaj jej zbiór wartości oraz przedziały monotoniczności
21 maj 16:16
Nieuchwytny: analogicznie do zadania 2.
Krok I. Obliczasz deltę → Δ=b2−4ac
Krok II. Zależnie od wyniku Δ. Liczysz miejsca zerowe.
21 maj 16:16
Nieuchwytny: ah, Oblicz p i q.
21 maj 16:19