matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcja
xljsdlaja:
Parabola y= ax2 +bx+c ma wierzchołek w punkcie(4,6) i przechodzi przez punkt (1,3).Wyznacz współczynniki a,b,c Proszę o rozwiązanie tego zadania
21 maj 15:30
Eta:
Z postaci kanonicznej y=a(x−4)
2
+6 i A(1,3)
1
3=a(1−4)
2
+6 to a=−
3
1
1
8
2
y=−
(x−4)
2
+6 = −
x
2
+
x+
3
3
3
3
a= .... b=.... c=...
21 maj 20:47