Ada: Powinnaś wyznaczyć wektor normalny (prostopadły) płaszczyzny, nie się nazywa
N.
Jeżeli nie miałaś tego na zajęciach, tu skąd i jak:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wektor_normalny
Podstawiając za x,y,z 2,1,3 otrzymasz
szukaną wartość liczbową. Nie musisz go normalizować, bo chodzi tu głównie o kierunek.
Teraz jeżeli za pomocą iloczynu skalarnego znajdziesz dowolny wektor prostopadły do
N
(niech będzie to wektor
M = (x,y,z), to płaszczyzna, której jest on wektorem normalnym
jest prostopadła do danej płaszczyzny w punkcie (2,1,3)
1.
z(x,y) = y
2−x
2
z
x=−2x
z
y=2y
n = [−2x, 2y, 1]
N = [−4, 2, 1] − szukany wektor.
2.
M = (0,−1,2) − dowolny
−y+2z=0
Chyba tak, co i jak dokładnie wyglądały wzory nie pamiętam.