Rachunkowość
Mavver: Przedsiębiorstwo produkuje cztery wyroby.
A − cena 40zł, jednostk. koszty zmienne 30, współczynnik struktury sprzedaży 2
B − cena 50zł, jkz 35, współczynnik 1
C − cena 60zł, jkz 25, współczynnik 3
D− cena 150, jkz 125, współczynnik 4
Koszty stale − 630 000zł.
Mamy obliczyć rozmiar i wartość sprzedazy w progu rentowności.
Wg mnie to powinno być zrobione tak.
Podział kosztów wg współczynnika:
dla A 2/10*630 000=126 000
BEPa= 126 000/ (40−30) = 12 600.
i wartościowe BEP 12 600*40=504 000zł.
I tak analogicznie dla każdego kolejnego produktu.
Z drugiej strony mam inne rozwiązanie, którego nie rozumiem i jest wg mnie nielogiczne.
jmbA=10
jmbB=15
jmbC =35
jmbD= 25
QA=2x
Qb=1x
Qc=3x
Qd=4x
MbA=2x10=20
MbB=15
MbC=105
MbD=100
Suma mb=240
240x=630000
x=2625
I teraz próg ilosciowy:
A=2x2625=5250
B=2625
C=7875
D=10500
21 maj 10:52