całka nieoznaczona
OlekA: Oblicz całkę nieoznaczoną
jak to trzeba rozwiązac?
∫2x
2 arctg dx=
u=arctgc v'=2x
2
| | 1 | |
23 x3 arctgx −∫ |
| 23 x3 dx= |
| | x2 + 1 | |
| | 1 | |
23 x3 arctgx− 23 ∫ |
| x 3 dx= i co dalej z ta całka   |
| | x2 + 1 | |
21 maj 10:30
OlekA: Pomoze koś?
21 maj 11:42
zawodus: Zrobiłaś najtrudniejszy krok. Teraz masz zwykłą całkę wielomianową
i teraz już wiadomo co zrobić
21 maj 12:05
asdf:
aby wszystko rozjasnic:
x3 = x3 + x − x = x(x2 + 1) − x
21 maj 13:02
OlekA: dzieki wielkie. własnie ja nie umiem tych całek wielomianowych nie wiem o co w nich wogole
chodzi
21 maj 16:04