Oblicz równanie
'zawszeCoś: Czy dobrze rozwiązałem te zadanko?
Nie obliczając pierwiastków równania −6x2+3x+2=0 oblicz wartość sumy kwadratów pierwiastków.
(−3−6)2−2*(2−6)=(12)2−2*(−13)=14+23=312+812=1112
20 maj 23:22
zet:
ok
20 maj 23:26
PW: Zadanie jest paskudne, wyróżnik Δ jednak trzeba liczyć, inaczej można policzyć sumę kwadratów
czegoś, co nie istnieje (wzory Viete'a można stosować tylko gdy Δ≥0). Bez sprawdzenia −
punkcik mniej.
20 maj 23:30
zet:
Δ=9+48>0
20 maj 23:32
Saizou :
PW kłóciłbym się, ale gra nie warta świeczki
w treści jest powiedziane oblicz sumę pierwiastków
20 maj 23:34
'zawszeCoś: Czyli mam rozumieć, że jest ok ?
20 maj 23:43
Saizou : policz delte ww
20 maj 23:43
Mila:
Tylko sprawdzamy czy Δ>0. Patrz. zet (A kto TY jesteś?)
20 maj 23:45
'zawszeCoś: rozumiem czyli to co napisałem + do tego delte trzeba zapisać którą zet napisał
20 maj 23:48
Mila:
1) Δ=9+48>0 ⇔równanie ma dwa różne pierwiastki.
2) x
12+x
22=(x
1+x
2)
2−2x
1*x
2=
| | −3 | | 2 | | 1 | | 1 | | 3 | | 8 | | 11 | |
=( |
| )2−2* |
| = |
| +2* |
| = |
| + |
| = |
| |
| | −6 | | −6 | | 4 | | 3 | | 12 | | 12 | | 12 | |
20 maj 23:55
bezendu:
zet to Eta
20 maj 23:57
Mila:
Dziękuję Bezendu.
Dobranoc, zobacz literaturę.(Podałam) Pokaż stronę, gdy znajdziesz.
20 maj 23:58
'zawszeCoś: cóż czyli miałem prawie dobrze

zawsze gdzieś coś inaczej zrobię...
Mila czyli z punktu 2) x
12+x... mam połączyć to z tym niżej =(
−3−6)
2?
21 maj 00:04