rozwiąż równanie
zawszeCoś: Rozwiąż równanie :
x
4+x
2−12=0
Czyli jak? Wiem tylko tyle że pod x podstawia się t i na tym moja wiedza się kończy

pomożecie?
20 maj 23:11
Nieuchwytny: t=x2 t>0
t2+t−12=0
20 maj 23:13
Lukas:
x2=t
t≥0
t2−t−12=0
Δt=49 √Δt=7
t1=−3
t2=4
x2=−3 sprzeczność
x2=4
x=2 lub x=−2
20 maj 23:13
'zawszeCoś: Δ <−−− to jest mam rozumieć delta?
20 maj 23:16
Lukas:
Przecież D funkcji kwadratowej D=R a −3∊R ? prędzej chyba nie należy do R+ ?
20 maj 23:18
Saizou : możne też tak
| | 1 | | 7 | | 1 | | 7 | |
x2+ |
| = |
| lub x2+ |
| =− |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 6 | | −8 | |
x2= |
| =3 lub x2= |
| =−4 sprzeczność |
| | 2 | | 2 | |
x=
√3 lub x=−
√3
20 maj 23:19
Nieuchwytny: tak, można też inaczej.
t=x2 t>0
t2+t−12=0
t2−3t+4t−12⇔t(t−3)+4(t−3)
(t−3)(t+4)=0
t=3 t=−4
x2=3 x2=−4 ← sprzeczne
x=√3 v x=−√3
20 maj 23:20
Saizou : Lukas ale zrobiłeś podstawienie x=t2 gdzie t≥0
20 maj 23:21
ICSP: x
4 − 9 + x
2 − 3 = 0
(x
2 − 3)(x
2 + 3) + (x
2 − 3) = 0 // : (x
2 + 4)
x
2 = 3
x = ±
√3
20 maj 23:22
Lukas:
Ja źle zapisałem bo
t1=3 t2=−4
20 maj 23:22
'zawszeCoś: Czyli pierwasza wersja Lukasa jest poprawna?
20 maj 23:23
Mila:
Miałam na myśli f(t) gdzie t≥0.
Dobranoc.
20 maj 23:24
Nieuchwytny: nie.
20 maj 23:24
Nieuchwytny: W moim przykładzie też jest błąd, oczywiście musi spełniać warunek t≥0
20 maj 23:26
Saizou :
Nieuchwytny wystarczy ze napiszesz
(x2−3)(x2+4)=0
bez wprowadzania zmiennej xd
20 maj 23:28
zet:
x4+x2−12=0
(x2+4)(x2−3)=0
(x2+4)(x−√3)(x+√3)=0 ⇒ ........
20 maj 23:29
zet:
20 maj 23:29
Mila:
W równaniu ze zmienną t jest zmieniony znak.
x
4+x
2−12=0
x
2=t, t≥0
t
2+t−12=0
Δ=49
t=−4 nie spełnia warunków zadania
lub
t=3
x
2=3⇔
x=
√3 lub x=−
√3
20 maj 23:30
'zawszeCoś: mila czy w delcie nie powinno być przypadkiem Δ=48 ?
20 maj 23:35
Nieuchwytny: 1+48=49
20 maj 23:36
5-latek: Dobry wieczor
Milu
ALe tez mozna od razu policzyc delte (nie bawic sie w podstawienia tylko zamiast x
1 bedzie
x
12 tak samo bedzie x
22
20 maj 23:37
'zawszeCoś: jak to ...
Δ=b2−4ac
t2+t−12=0
Δ= 1*−4*(−12)=48
20 maj 23:41
'zawszeCoś: Δ=1*−4*1*(−12)=48 tak miało być
20 maj 23:42
Mila:
Δ=12−4*(−12)=1+48=49
20 maj 23:42