Pochodne/mechanika
bolka: Pochodne
Równania ruchu krzywoliniowego:
x = Rcost
3
y=Rsint
3
z=bt
3
v
y=3Rt
2cost
3
v
z=3bt
2
Umiem wyliczyć tylko v
z. Nie rozumiem jak wyliczono v
x i v
y dlaczego jest dwa razy t? Może
ktoś to jasno wytłumaczyć lub rozpisać? Jaki wzór tu zastosowano?
20 maj 22:22
bolka: up
20 maj 22:28
ZKS:
Umiesz liczyć pochodne czy nie za bardzo?
20 maj 22:35
bolka: jak dotąd uwazalam, ze tak
20 maj 22:38
ZKS:
Umiesz policzyć pochodną sin(x2)?
20 maj 22:46
sushi_ gg6397228:
argument funkcji trygonometrycznej to t3
liczysz pochodna "sinusa" lub "cosinusa" * pochodna argumentu* stała
20 maj 22:46
bolka: ok już rozumiem, dziękuję za pomoc!
20 maj 22:55