GAL
ala: Proszę o pomoc.
Forma kwadratowa na przestrzeni R3 przyjmuje w danej bazie postać: ϕ(x , y , z ) = 2x2 − 2xy
+ 2xz + 3z2 ,
Sprowadzić formę do postaci diagonalnej metodą Lagrange’a. Podać
macierz P przejścia do nowej bazy. Sprawdzić formułę transformacji
macierzy formy kwadratowej: B = PTAP ..
Podać sygnaturę formy ϕ . Jak określona jest forma ϕ.
20 maj 22:08
Krzysiek: 2x2−2xy+2xz+3z2=2(x2−x(y−z))+3z2=2(x−(y−z)/2)2−(y−z)2/2+3z2
x'=x−y/2+z/2
y'=y−z
z'=z
P=1 −1/2 1/2
0 1 −1
0 0 1
20 maj 23:11