Układy równań kwadratowych.
mickas: Zad 1.Podaj interpretację geometryczną następujących układów równań kwadratowych:
a) x2+y2=4
x2+y2−4x=0
b) x2+y2=1
x2+(y−4)2=9
c) x2−6x+y2=0
x2+2x+y2=0
Zad 2. Wyznacz współrzędne punktów wspólnych okręgu i prostej. Wykonaj rysunek.
x2+y2+4y=5
y=5−x
Pomoże ktoś?
20 maj 21:31
20 maj 21:33
Lukas:

a)
x
2+y
2=4 S
1=(0,0) r=2
x
2−4x+y
2=0
(x−2)
2−4+y
2=0
(x−2)
2+y
2=4 S
2=(2,0) r=2
reszta analogicznie
20 maj 21:34
20 maj 21:34
Lukas:
Moja metoda jest szybsza niż ta w komentarzach.
20 maj 21:36