dd
fly: narysuj wykres :
| | π | | π | |
f(x)=tg( |
| +x)*tg( |
| −x)  jak to zrobić |
| | 4 | | 4 | |
20 maj 21:06
fly: jakieś pomysły ?
20 maj 21:12
Saizou :
| | sin(45+x) | | sin45cosx+cos45sinx | |
tg(45+x)= |
| = |
| = |
| | cos(45+x) | | cos45cosx−sin45sinx | |
| | sin(45−x) | | sin45cosx−cos45sinx | |
tg(45−x)= |
| = |
| = |
| | cos(45−x) | | cos45cosx+sin45sinx | |
| | cosx+sinx | | cosx−sinx | |
tg(45+x)tg(45−x)= |
| * |
| =1 |
| | cosx−sinx | | cosx+sinx | |
20 maj 21:17
Saizou : + założenia
20 maj 21:18
fly: oo dzieki za pomoc
20 maj 21:21
fly: | | sin45xcosx+cos45xsinx | |
kurcze nie wiem skąd się wziął mianownik w |
| |
| | cos45xcosx−sin45xsinx | |
| | sin45xcosx+cos45xsinx | |
mogłbyś to rozpisac bo według mnie to tak wychodzi |
| |
| | cos45xcosx | |
20 maj 21:33
fly: ?
20 maj 21:46
Saizou : wozry na sin(x±y) i cos(x±y)
20 maj 21:49
Saizou : | | √2 | |
a przecież masz rozpisane, z licznika i mianownika wyciągasz |
| =cos45=sin45 |
| | 2 | |
20 maj 21:53
Marcin: | tg45 + tgx | | tg45 − tgx | | 1+ tgx | | 1− tgx | |
| * |
| = |
| * |
| = 1 |
| 1−tg45*tgx | | 1+tg45*tgx | | 1−tgx | | 1+tgx | |
Lub tak
20 maj 21:55
Saizou :
Marcin jakoś nigdy nie pamiętam o tym wzorku chociaż wiem że istnieje, jakoś go zapamiętać
nie mogę
20 maj 21:57
Marcin: Ten wzór jest w tablicach

(tak, wiem że już po maturze

)
20 maj 21:59
fly:
20 maj 22:00
Mila:
| | π | | π | | π | | π | |
D : |
| +x)≠ |
| +kπ i |
| −x)≠ |
| +kπ⇔ |
| | 4 | | 2 | | 4 | | 2 | |
...........
| | π | | π | | π | | π | |
tg( |
| −x)=ctg( |
| −( |
| −x))=ctg( |
| +x) |
| | 4 | | 2 | | 4 | | 4 | |
Stąd
| | π | | π | | π | | π | |
f(x)=tg( |
| +x)*tg( |
| −x)=tg( |
| +x)*ctg( |
| +x)=1 |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
f(x)=1 dla x∊D
Na wykresie
Saizou mają być kółeczka otwarte w punktach nie należących do D.
20 maj 22:02
Saizou : i tak wolę wyprowadzać z sin(x+y) cos(x+y)
Mila rysowałem za pomocą "wykresu" wiec nie uwzględnia kółeczek, ale napisałem + załozenia
20 maj 22:05
fly: a założenia jakie ?
20 maj 22:05
fly: oo dopiero zobaczylem
20 maj 22:06
fly: oo sposób MIli dla mnie najbardzej zrozumiały , dzięki wszytskim
20 maj 22:09
Saizou : każdy ma inne podejście
20 maj 22:11
fly: oo a jeszcze1 pytanie jakie bedą założenia jak mam sinx*cosx≠0
20 maj 22:17
Saizou :
Jeśli masz iloczyn liczb
a*b=0
to kiedy jest on równy 0
pomyśl
20 maj 22:19
fly: sinx=0 lub cosx=0
20 maj 22:26
fly: a raczej sinx≠0 i cosx≠0
20 maj 22:26
fly: dzięki
20 maj 22:27
Saizou : no widzisz i nie potrzeba 'naszej' pomocy xd
20 maj 22:27
Marcin:
20 maj 22:27