granice
zadanie: Obliczyc granice stosujac calke oznaczona
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
lim ( |
| + |
| + |
| +...+ |
| )* |
| |
| | 3√n | | 3√n+1 | | 3√n+2 | | 3√8n | | 3√n2 | |
n→
∞
suma ta ma 7n+1 skladnikow
przeksztalcam ja tak:
| | 1 | | 3√n | | 3√n | | 3√n | |
lim |
| ( |
| + |
| +...+ |
| ) |
| | n | | 3√n | | 3√n+1 | | 3√n+7n | |
n→
∞
n→
∞
i co dalej bo we wzorze na sume jest sumowanie do n a tutaj do 7n
czy trzeba teraz za n wstawic 7n?
20 maj 20:00
zadanie: ?
20 maj 20:19
Krzysiek: tam na pewno jest 8n a nie 2n?
przykładowo dla :
lim (1/3√n+1+...+1/3√n+n)1/3√n2=lim1/n∑i=1n (1/3√1+i/n)=∫011/3√1+xdx
więc jak tam jest 8n to licz kolejne sumy:
lim (1/3√2n+1+...+1/3√2n+n)1/3√n2=...
aż do :
lim (1/3√7n+1+...+1/3√7n+n)1/3√n2
20 maj 20:21