Wykresy funkcji
Przemek: Potrzebuje żeby mi ktoś rozwiązał te przykłady.
Narysuj wykresy funkcji
1) y= x2 − 3x + 2
2) y= − x2 + 3x −2
3) y= x2 − 4x − 5
4) y= 12x2 − 6x + 10
a) odczytaj zbiór wartości
b) przedziały monotoniczności
c) Dla jakich argumentów funkcja przyjmuje wartości ujemne dla jakich dodatnie
d) Jaka funkcja jest najmniejsza a jaka największa
20 maj 19:55
PW: 1)
y = (x−2)(x−1)
(jeżeli nie widzisz tego bez rachunków, to liczysz pierwiastki za pomocą Δ).
Rysujesz parabolę przez punkty 1 i 2 na osi OX oraz punkt (x
w, y
w)
| | 3 | | 3 | | Δ | |
yw = y(xw) = ( |
| − 2))( |
| − 1) lub yw = − |
| |
| | 2 | | 2 | | 4•1 | |
i z rysunku odczytujesz odpowiedzi na postawione pytania.
20 maj 22:37
20 maj 23:54