praca domowa :(
Raduś: Wyznacz wartości współczynników a i b , dla których funkcja f jest rosnąca w przedziale (−∞ ;
4> i malejąca w przedziale (4; +∞ ) . Oblicz najmniejszą i największą wartość funkcji:
a) f(x) = ax2 + 2x + 3 w przedziale <1;5>
B) f(x) = − 2x2 + bx + 2 w przedziale <3;6>
20 maj 19:43
Lukas:
a) a<0
x
w=4
| | 1 | |
funkcja f(x)=− |
| x2+2x+3 największa wartość może być w wierzchołku |
| | 4 | |
sprawdź czy f(x
w)∊<1,5>
Licz f(1) i f(5)
Wszystko masz w podręczniku przecież...
b) zrób podobnie
20 maj 19:50