Pan Kozłowski złożył do banku 8000 zł, a po upływie pierwszego i każdego następnego roku
wpłacał po 1000 zł. Ile lat oszczędzał, jeśli na koniec tego okresu na koncie bylo wraz z
odsetkami (przed opodatkowaniem) 26 290 zł. Przez cały czas oszczędzania oprocentowanie w
banku wynosiło 4,5 % (procent prosty).
| 1,045n−1 | ||
8 000+1 000*1,045* | = 26 290 ⇔ | |
| 1,045−1 |
| 1,045n−1 | 0,045 | |||
⇔ 1045* | = 18 290 ⇔ 1,045n−1= 18 290* | ⇔ | ||
| 0,045 | 1045 |
| log1,7876 | 0,2523 | |||
⇔ n= | ⇒ n= | ⇒ n=13 lat . ... ![]() | ||
| log1,045 | 0,0191 |