geometria analityczna. prosze o szczegółowe rozwiązania,muszę to ogarnąć ;)
omamo: Odcinek o końcach A(−3;4) i B (1,6) jest przekątną kwadratu.
a)oblicz pole koła opisanego na kwadracie
b)napisz równanie okręgi
dero2005:

liczymy środek odcinka AB czyli współrzędne punktu S
S(a,b) = (
xB+xA2); (u{y
B+y
A}2}) = (−1; 5)
liczymy długość odcinka AS = r, czyli promień okręgu opisanego
r =
√(xs−xA)2 + (ys−yA)2 =
√5
liczymy pole koła opisanego na kwadracie
P
k = πr
2 = 5π
liczymy równanie okręgu
(x−a)
2 + (y−b)
2 = r
2
(x+1)
2 + (y−5)
2 = 5