wartość parametru m i Zbior wartości
Czarek: Witam potrzebuje pomocy w 2przykladac
1) dla jakich wart. parametru m równanie f(x)=m ma rozwiązanie w przedziale <−1,2>
f(x)= x
5−5x+4
| | x2−x+1 | |
2) Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)= |
| w przedziale <0,2> |
| | x2+x+1 | |
20 maj 18:31
Czarek: up!
20 maj 19:11
Mila:
Studia czy LO?
20 maj 19:12
razor: Jaki poziom?
20 maj 19:15
razor: o
Mila mnie ubiegła
20 maj 19:15
Czarek: LO
20 maj 19:24
Czarek: up!
20 maj 20:25
Hugo: hahahah ;3
− potrzebuje zadanko wychodzi z delty że mi x=−
√1 co teraz?
− Lo czy studia?
− Lo
− a to wpisz że sie nie da
20 maj 20:33
Hugo: Czarek: policz dla skrajnych przedziałów −1 oraz 2 podstawiając za 'x' oraz Horner proponuje i
pierwiastki poszukać ewentualnie wierzchołek ale to gdybanie.
x5−5x+4=m
20 maj 20:37
Mila:
Czarek trzeba zbadac przebieg wykresu funkcji. Do tego potrzebna umiejętność liczenia
pochodnych, a przeciez nie masz tego w LO, więc z jakiego zbioru to zadanie?
20 maj 20:43
Czarek: tez tak robiłem

wyszlo mi m=8 i m=26.
Później też pochodną zrobiłem tej funkcji i wyszły mi 3iksy
x=0 x=1 x=−1. Zrobiłem wykres i nie wiem co dalej

W odpowiedziach jest przedziam m należy(0;26>
20 maj 20:44
Czarek: Mila, Reforma była naszego Ministerstwa, i jestem pierwszym rocznikiem które analize ma w
progrmie LO

jest to zadanie z podrecznika wydawnictwa Nowej Ery "Matematyka 2"
20 maj 20:45
Mila:
Czarek, Napisz jaką wiedzą dysponujesz do badania funkcji, od tego zależy sposób, który
zrozumiez.
Hugo nie rozumiem Twojego problemu: ( Może napisz w innym wątku zadanie)
√1=1
√−1=i
20 maj 20:46
Mila:
Piszę, wiem, umiesz liczyc pochodne i ekstrema.
20 maj 20:48
Czarek: Umiem liczyc:
−pochodną funkcji
−Granice
−Najmniejsza i Najwięksa wartosc funkcji
−monotonicznosc, ekstremum
20 maj 20:48
Hugo: ... Milo to był kawał matematyczny. Wiem wiem czytałem o zespolonych w konsekwencji
wczorajszego poradnictwa na forum gdzie mówiłaś by sie nie uczyc o zespolonych tylko nadrobić
braki
20 maj 20:49
Mila:

f(x)=x
5−5x+4
f'(x)=5x
4−5
f'(x)=0⇔5x
4−5=0
⇔x=1 lub x=−1 to kandydaci na ekstrema
f'(x)>0⇔f(x) jest rosnąca
x
4−1>0⇔(x
2+1)*(x
2−1)>0⇔
(x−1)*(x+1)>0⇔
Patrz teraz na oś
W punktach −1 i 1 pochodna zmienia znak⇔że tam są ekstrema
Patrząc od lewej
f(x) rosnąca dla x∊(−
∞,−1) dla x∊<−1, 1) funkcja f(x) jest malejąca⇔
dla x=−1 jest maksimum
y
maks=−1+5+4=8
Dalej
Dla x>1 funkcja jest cały czas rosnąca
w x=1 jest min
y
min=0
Teraz zbadamy wartość na końcu przedziału
f(2)=2
5−5*2+4=22+4=26⇔
Najmniejsza wartość funkcji w przedziale <−1,2> wynosi 0
Największa wartość funkcji w przedziale <−1,2> wynosi 26⇒
Równanie :
x
5−5x+4=m ma rozwiązanie dla m∊<0,26>
Podać inny sposób?
20 maj 21:05
Lukas:
To nie jest zadania na starą maturę ?
20 maj 21:06
Mila:
Hugo nie mówiłam, że masz się nie uczyć o zespolonych. To akurat wdzięczny dział i
rozwiązuj zadanka.
20 maj 21:07
Mila:
Lukas to nowa matura, która będzie w przyszłym roku.
Czarek naszkicuj sobie wykres.
20 maj 21:09
Czarek: Mila, Dzięki wszystko już jest zrozumiane

Pozdrawiam.
20 maj 21:11
Mila:
Świetnie.
No to drugie teraz?
Czy ma być zbiór wartości tylko w przedziale?
20 maj 21:13
Czarek: tak
20 maj 21:14
Hugo: Milo zostań rektorem na uczelni
20 maj 21:20
Mila:
W takim razie jaką masz koncepcję?
Zauważ, że f(x) przyjmuje tylko wartości dodatnie.
20 maj 21:21
Czarek: Podstawiłem za iksa wartości końca przedziału 0 i 2.
Później policzylem pochodna ale nic z tego nie wyszlo
i dalej nie wiem co

/
20 maj 21:23
Lukas:
Ale ja i tak jeszcze będę pisał starą bo mam 5 lat na to
20 maj 21:26
Czarek: wyszło

źle policzylem pochodna na początku ale pozniej wyszlo ładnie.
Ekstrem max x=−1 −−−> y=3 nie należy do przedziału
Ekstrem min x=1−−−> y=1/3
f(−2)=7/3
f(0)=1
Czyli bedzie przedział <1/3;1> tak
20 maj 21:28
Czarek: Lukas to te tematy chyba nie wchodzą w zakres Twojej matury
20 maj 21:28
Mila:
Dlaczego liczysz wartość dla (−2) ?
Masz podany przedział <0,2>
20 maj 21:39
Czarek: pomyłka

będzie oczywiscie f(2)=3/7
20 maj 21:43
Mila:
Tak.
20 maj 22:03