oblicz
hej: Proszę o pomoc

1. Podany ciąg a1,2,7,a4,... Jest ciągiem geometrycznym oblicz q,a1 i a4
2. Znajdź liczbę x,dla której podany ciąg jest geometryczny 3+x,x,3
3. W ciągu arytmetycznym a1=5 r=−2. Oblicz sumę 21wyrazów
4. Ile wyrazów ciągu arytmetycznego w którym a1=−20 r=4 daje w sumie 780?
5. Oblicz podana sumę ciągu geometrycznego 50−10+2−...+2/625
20 maj 18:13
20 maj 18:13
wredulus:
Masz a3 i a2 ... wyznacz z tego q
Pozniej to juz czysta formalnosc
Zastosuj a22 = a1*a3
No to podstaw do wzoru na S21
Sn = 780 ... podstaw wzor i wylicz n
a1=50 , q=−1/5
Wyznacz n dla ktorego an=2/625
20 maj 18:16
Hajtowy:
Zadanie 2
Własność : a,b,c ⇒ b2=ac
a=3+x
b=x
c=3
I zrób zadanie
20 maj 18:18
hej: Czyli q=a3/a2=7/2=3/5
A2=a1*q
2=a1*3,5
A1=2:3,5
Tak?
20 maj 18:23
hej: W tym s21 wyszło mi −35
20 maj 18:25