równania kwadratowe
kejt: hej! czy móglby ktos pomoc? równania kwadratowe... Okresl liczbe pierwiastków równania
(√3x + √2)(√3 − √2x)= √2
20 maj 18:01
Hugo: a jak byś sb wpierw przemnożył?
20 maj 18:02
kejt: przemnozyla

nie wychodzi, bo nie ma postaci ax
2 + bx + c
20 maj 18:19
Hugo: napisz równanie do postaci ogólnej
20 maj 18:21
Hugo: 3x−√6x2+√6−2x=√2
i z tego delte...
−√6x2+x+ √6−√2=0
Δ=...
20 maj 18:24
kejt: o, faktycznie, machnęłam się przy mnożeniu nawiasów.. dziękuje
20 maj 18:26
kejt: Hugo, czy moglbys wyliczyć √Δ ? jakis dziwny mi wychodzi
20 maj 18:36
Hugo: Δ= 1 − 4((−√6)(√6−√2))
Δ= 1 − 4(−6+√12)
Δ= 1 +24−4√12
Δ= 25−8√3
20 maj 18:40
kejt: a √Δ ? przepraszam, ze tak męczę
20 maj 18:49
Kaska: a można najpierw Δ wyliczyc i liczyc x2 ze wzoru x2= −b+√Δ/ 2a ?
20 maj 18:55
Hugo: rzeczywiście wyjdą dziwne pierwiastki ale mi tak wychodzi
20 maj 18:56
Mila:
Macie odpowiedzieć ile pierwiastków ma równanie.
Obliczenia Hugo poprawne.
Δ>0⇔równanie ma dwa różne rozwiązania.
20 maj 19:23
kejt: no tak Mila... czytanie poleceń mi się kłania. dzięki bardzo
20 maj 19:57
Mila:
20 maj 22:34