Wykazać, że równanie
Alice: Wykazać, że równanie
a) x
2+x+1=0 posiada pierwiastek w przedziale (−1,0)
b) e
x−1/x =0 posiada pierwiastek w przedziale (1/2,1)
Proszę o pomoc!
20 maj 17:42
zombi: Pewnie z własności Darboux, ale ktoś mądrzejszy musi się wypowiedzieć
20 maj 17:46
Alice: Dziękuję za podpowiedź!
20 maj 17:50
Alice: Mogłby ktoś jeszcze pomóc
20 maj 17:53
20 maj 17:55
20 maj 17:56
Alice: Dziękuję, podpunkt b zrozumiałam.

Sprawdzałam jeszcze raz i a jest dobrze przepisane z
listy, może wykłądowca się pomylił.
20 maj 17:59
jerey: zombi maturzysta pomaga studentom
20 maj 17:59
Trivial:
zombi, jest OK. f(a)f(b) < 0 oznacza, że f(a) i f(b) są różnych znaków. Z własności
Darboux wiemy, że funkcja ciągła na zbiorze zwartym osiąga wszystkie wartości pośrednie między
f(a) oraz f(b), a skoro są one różnych znaków to przechodzi przynajmniej raz przez 0.
20 maj 18:08
PW: a) to jakaś bzdura − funkcję kwadratową badać skomplikowanymi metodami? Ona nie ma pierwiastków
(żadnych).
20 maj 23:49
zombi: PW ma x1 = e2πi3 x2 = e−2πi3
21 maj 00:26
zombi:
21 maj 00:26
PW: Ale nie w przedziale (−1, 0)
21 maj 12:10