Ktoś potrzebny do rysunku
majster: Przekątna prostokąta ma dł.25 cma dłuższy bok 20 cm.Wyznacz promień okręgu stycznego do obu
przekątnych prostokąta, którego środek leży na jednym z dłuższych boków prostokąta.
Chodzi mi aby ktoś mi narysował bo nie bardzo wiem jak to ma wyglądać

,a zadanko rozwiążę
sam
pigor: ... , środek tego okręgu leży w środku dłuższego boku,
długość krótszego boku prostokąta: b
2= 25
2−20
2= 5*45 ⇒ b= 5*3=15
zatem jeśli
r= ? szukany promień, to z podobieństwa:
r10 =
1525 ⇔ r=
125*15*10= 3*2 ⇒
r=6.− szukany promień
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
lub inaczej z porównania wzorów na pole Δ prostokątnego :
w którym ...

"siedzi" r :
12r*12,5 =
1210*7,5 ⇔
r=6 .