Rozwiąze mi ktoś to równanie ? 20/x+y + 20/x-y = 7 20/x+y + 8/x-y = 12/y
fifi: 20/x+y + 20/x−y = 7 (x−y jak i x+y są w mianowniku w obu równaniach )
20/x+y + 8/x−y = 12/y
20 maj 17:03
fifi: z góry bardzo dziekuje bo ja się pogubiłam

/
20 maj 17:03
jakubs: najpierw dziedzina, później wspólny mianownik
20 maj 17:04
fifi: ale nie to jest równanie to zadania tekstowego trzeba tutaj układem równań
20 maj 17:06
fifi: sorry bo w pytaniu napisałam równanie a to układ równań , moje niedopatrzenie
20 maj 17:06
fifi: dodam że to zadanie z działu równania wymierne 2 klasa liceum
20 maj 17:08
Marcin:
Takie coś? Próbowałeś sam?
20 maj 17:08
jakubs: | | 20 | |
Można wyznaczyć |
| z równań i je przyrównać tzn : |
| | x+y | |
20 maj 17:10
fifi: hehe znaczy się próbowałam xD tak ale kompletnie nic mi ztego nie wychodzi raczej bardziej
pogrążam się w skomplikowanych ułamkach które należy podnieść do kwadratu

/Chcąć pozbyć się
ułamków , mnożyłam przez wspólne mianowniki ale co jak dalej poredukowałam powymnażałam a
tunagle 3 stopień

a chciałam tylko wyznaczyć x
20 maj 17:12
fifi: będe szczęśliwa jak mi chociaż pomożecie wyliczyć jedną z niewiadomych a zresztą już sb poradze
20 maj 17:14
fifi: jakubas ale co potem dalej jak wychodzi mi takie coś : 7xy−7y
2−12x = 0 ?
20 maj 17:18