matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zastosowanie trygonometrii
Proxi:
Prosiłbym o pomoc w tym zadaniu: W trapezie ABCD (AB||CD i |AB|>|CD|) dane jest |AD|=17, |CD| =
5
10, |BC|=2
√
17
tg |kąt ABC| =
. Oblicz pole powierzchni tego trapezu.
2
20 maj 16:53
Proxi:
5
Pomyliłem się w poleceniu tg = 4 a nie
2
Zrobiłem tak: tgα=4
h
tgα=
2
√
17
h
4=
2
√
17
h=8
√
17
I tu jest problem bo wyszło mi że przyprostokątna jest większa od przeciwprostokątnej a wydaje mi się że dobrze obliczyłem.
20 maj 16:59