Równanie prostej w przestrzeni.
BobBudowniczy: Czy jeżeli mając dwa punkty w przestrzeni, powiedzmy A(0, 1, −1) oraz B(1, −1, 0), obliczam
wektor AB = (1, −2, 1), to chcąc w tym momencie zapisać równanie prostej w przestrzeni (w
postaci kanonicznej), to mam brać współrzędne punktu A czy B? czy nie ma żadnej różnicy, bo
będą to te same równania tylko w innej postaci?
biorąc wsp. punktu A, x1 = y−1−2 = z+11 dostaję takie coś, a w odpowiedziach w
książce jest to opisane z punktu B, jest jakaś róznica?
20 maj 16:37
BobBudowniczy: Bump
20 maj 16:47
PW: [AB]
→ = [1,−2,1], niech punkt P na prostej P = (x,y,z)
[AP]
→ = [x−1, y+2, z−1]
[x−1, y+2, z−1] = t • [1, −2, 1]
| | y+2 | |
y+2 = t•(−2) ⇒ t = |
| |
| | −2 | |
Liczba
t jest we wszystkich równaniach ta sama, więc
A jak zrobisz odwrotnie, to liczba t będzie mówiła przez ile trzeba pomnożyć wektor [BA]
→,
żeby otrzymać [BP]
→, ale sens pozostanie ten sam.
20 maj 17:17
BobBudowniczy: Czyli na "jedno wyjdzie" czy zapiszę to za pomocą punktu A czy B, dzięki wielkie, mam nadzieję,
że nie będzie z tym problemu
20 maj 18:03