Ciągłość funkcji
syntex: Dzień dobry. Będę wdzięczny za wytłumaczenie i rozwiązanie dwóch, poniższych przykładów z
ciągłości funkcji.
a)
|x−1| dla x∊(−
∞;−1)u(1;+
∞)
Zaczynam od podstawienia x0=−1 i z lewej strony otrzymuję 0, natomiast z prawej 2. Sama wartość
funkcji f(−1) równa się 2. Otrzymane wyniki nie zgadzają się z odpowiedzią, która brzmi "w
punkcie x0=−1 ciągła prawostronnie". Zatem, gdzie znajduje się błąd? Źle rozwiązuje ten rodzaj
zadań?
Proszę mi wytłumaczyć jeszcze jak to jest z granicami lewo lub prawostronnymi? Uczono mnie, że
granica występuje w konkretnym punkcie, gdy jest spełniony warunek lim xo− (fx) = lim x0+ (fx)
= f(xo). Jak, więc należy rozumieć te strony? Czy jeśli granica z −1
− jest równa z wynikiem
f(−1), zaś −1
+ daje nam inną liczbę, to znaczy, że mamy granicę lewostronną w x0=−1?
jak zabrać się za poniższy przykład?
b)