Jednym z miejsc zerowych funkcji f(x) = ax^2 - 2x - 21 jest 3. Znajdź drugie mie
arianne: Jednym z miejsc zerowych funkcji f(x) = ax2 − 2x − 21 jest 3. Znajdź drugie miejsce zerowe
funkcji f.
20 maj 14:57
ICSP: f(3) = 0
20 maj 14:57
J: Jak napisał "ICSP" ... i oblicz a.
20 maj 15:03
arianne: f(3) = 0
3 = 9a − 6 − 21
3 = 9a − 27
9a = −30
a = −10 3
i potem to a wstawiam w podany wzór funkcji i obliczam miejsce zerowe?
20 maj 15:11
ICSP: źle wstawione.
20 maj 15:11
Nieuchwytny: Liczysz
f(3)=0
f(3)=9a2−6−21
20 maj 15:13
Nieuchwytny: Oczywiście ma być 9a−6−21=0
20 maj 15:13
J: Odwrotnie podstawiłaś ..za x podstawiasz 3
20 maj 15:14
J: | | b | |
Masz a = 3 i oraz x1 = 3 i teraz : x1 + x2 = − |
| |
| | a | |
20 maj 15:19
arianne: 3 + x2 = 23 / −3
Czy o to chodzi? Przyznam, że nie pamiętam bym miała do czynienia z podobnym zadaniem, wolę się
więc upewnić.
20 maj 16:35
arianne: ?
20 maj 18:09
kejt: wzory Viet'ea
20 maj 18:52
Kaska: obliczone juz sa a=3 b=−2 c=−21.
Liczysz Δ=b2 − 4ac
Δ= 256 √Δ=16
x2= −b+√Δ pod kreską ułamk. 2a
x2= 3
20 maj 19:09
Ktosiek: Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak dokładnie to zrobić? Bo widzę tu wiele wersji i jaka jest
poprawna
29 paź 16:37
chichi:

bo rozwiązań jest więcej niż jedno

z warunku w poleceniu wynika, że f(3) = 0 ⇔ a*3
2 − 2*3 − 21 = 0 ⇔ a = 3.
czyli mamy, że
f(x) = 3x2 − 2x − 21 i teraz można np. tak:
(1) wzorami... czyli liczymy Δ = ..., a więc x
1 = ... lub x
2 = ... (jedno z nich to 3)
(2) z własności f. kwadratowej mianowicie, że posiada ona oś symetrii (patrz rysunek)
| | x1 + x2 | | b | |
p = |
| , a z drugiej strony masz wzór z postaci ogólnej p = − |
| . |
| | 2 | | 2a | |
29 paź 18:12
Jolanta: Wiesz co to jest miejsce zerowe?
29 paź 19:45
Jolanta: Jeżeli parabola przecina os x to mamy 2 miejsca zerowe i wtedy Δ>0
Miejsce zerowe to taki x dla którego y=0
f(x)=ax
2−2x−21. albo y=ax
2−2x−21
f(3)=0
0=a*3
2−2*3−21
0=9a−27
a=3
f(x)=3x
2−2x−21
Teraz mozemy policzyć Δ i pierwiastki czyli miejsca zerowe
Albo możemy policzyć wierzchołek paraboli i drugie miejsce zerowe
1)
Δ=b
2−4ac=(−2)
2−4*3*(−21)=4+252=256
| | −b+√Δ | | 2+16 | |
x1= |
| = |
| =3. to miejsce zerowe już znamy |
| | 2a | | 2*3 | |
| | −b−√Δ | | 2−16 | | −14 | | −7 | | 1 | |
x2= |
| = |
| = |
| = |
| =−2 |
| |
| | 2a | | 2*3 | | 6 | | 3 | | 3 | |
A teraz drugi sposób liczymy współrzędna x wierzcholka
I drugi wzór na x
w
29 paź 22:31