pomocy
fly: rozwiąż podane równania :
b)4cos
2x−3=0
20 maj 14:55
20 maj 14:57
J: No i trzeba było tak od razu..
1) ctg32x − 3ctg2x = 0 ⇔ ctgx(ctg2x−3) = 0 ⇔ ctgx(ctgx−√3)(ctg+√3) = 0
20 maj 14:58
J:
| | 3 | | √3 | | √3 | |
b) cos2x = |
| ⇔ cosx = |
| lub cosx = − |
| |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
20 maj 15:00
J: | | 1 | | 1 | |
c) cos(x+π/6) = |
| lub cos(x+π/6) = − |
| |
| | 2 | | 2 | |
20 maj 15:01
fly: hmm
20 maj 15:02
fly: w 1 przykładzie ctg2x(ctg2x−
√3)(ctg2x+
√3)=0 to koniec czy jeszcze okreslic ze ctg=0
dla90
20 maj 15:24
J: ⇔ ctg2x = 0 lub ctg2x = √3 lub ctg2x = − √3 ... i rozwiązujesz
20 maj 15:28
fly: oo juz czaje
20 maj 15:30
fly: a ctg2x=−
√3 
jak to dalej zrobić ?
20 maj 15:33
J:
ctg(−α) = −ctg(α)
20 maj 15:42
fly: dalej nie rozumiem
20 maj 15:45
J: | | π | |
ctg2x = − √3 ⇔ 2x = − |
| + kπ |
| | 6 | |
20 maj 15:47
fly: oo dzięki za pomoc ,
20 maj 15:50
J: | | π | | π | |
Oczywiście liczysz x , czyli : x = − |
| + k |
| |
| | 12 | | 2 | |
20 maj 15:52
fly: tak
20 maj 16:04