proszę o pomoc
równanie okręgu: Jak wyznaczyć równanie okręgu stycznego do osi OX, którego środek leży na prostej y=3/4x ?
20 maj 14:10
J: Nie da się ... bo jest ich nieskończenie wiele.
20 maj 14:15
równanie okręgu: serio? a jeszcze zapomniałam dodać, że ma promień r=6
20 maj 14:18
J: No, to już są tylko dwa takie okręgi.
20 maj 14:20
równanie okręgu: to nadal nie ułatwia sprawy, ale dzięki za pomoc
20 maj 14:21
J: Zrób szkic..zobaczysz,ze srodek okregu ma współrzędne S(x,r) .. i należy do podanej prostej
20 maj 14:27
Nieuchwytny:
20 maj 14:47
równanie okręgu: nic nie wynika z tego szkicu
20 maj 14:47
równanie okręgu: ooo dzięki!
20 maj 14:48
Nieuchwytny: Jak to nie wynika? Masz promień i wzór funkcji
20 maj 14:49
J: | | 3 | | 3 | |
A czy fukcja jest: y = |
| x ? , czy y = |
| ? |
| | 4 | | 4x | |
20 maj 14:49
równanie okręgu: ta pierwsza
20 maj 14:52
Nieuchwytny: | | 3 | |
Dobre pytanie, funkcja którą narysowałem to f(x)= |
| |
| | 4x | |
20 maj 14:53
Nieuchwytny: W takim razie mój wykres jest zły.
20 maj 14:55
J:
| | 3 | | 3 | |
Czyli: S(x,r) i r = |
| x ⇔ 6 = |
| x ⇔ x = ... ? |
| | 4 | | 4 | |
Zatem masz dwa okręgi: S
1(x,r) oraz S
2(−x,−r)
20 maj 14:55
równanie okręgu: ok, w końcu załapałam! dzięki wielkie
20 maj 14:57