Oblicz
Piter23: Limx→2 (x2−x−2)20(x3−12x+16)10
20 maj 13:25
Piter23: Nie wychodzi mi. Z odpowiedziami
20 maj 13:29
J:
Rozłóż liczni i mianownik na czynniki .... zauważ,że x = 2 , jest miejscem zerowym
mianownika.
20 maj 13:32
Piter23: byłbym wdzięczny jak byś podał ile tobie wyszło
20 maj 13:41
J: Ja tego nie liczyłem... Ty tak. Rozłóż licznik na czynniki.
20 maj 13:44
razor: x2−x−2 = (x−2)(x+1)
x3 − 12x + 16 = (x−2)(x2+2x−8) = (x−2)2(x+4)
20 maj 13:45
J: No to już nie musisz...
20 maj 13:47
J: | | 3 | |
lim = ( |
| )10 ... jeśli się nie pomyliłem. |
| | 2 | |
20 maj 13:51
Piter23: Wynik w odpowiedziach (32)10
20 maj 13:52
J: No to gitara ... teraz spróbuj dojść do tego wyniku.. Skorzystaj z postu "razora".
20 maj 14:00
Piter23: Tylko mianownik mi się wyzerowuje (x−2)(x+4) nie wiem co tam źle wychodzi
20 maj 14:03
J: Nic się nie "wyzerowuje" ( ciekaw słowo ) ... licznik i mianownik skraca się przez (x − 2)20
20 maj 14:08
zombi: | (x−2)20(x+1)20 | |
| |
| (x−2)20(x+4)10 | |
20 maj 14:09
Piter23: Nie wiem.Jak.To.będzie wyglądać możesz.rozpisać ? Ja.liczyłem tak
[(x−2)(x+1)]20[(x−2)(x−2)(x+4)]10 = (32)100
20 maj 14:19
J: Napisał Ci "zombi" ... teraz skróć przez (x−2)20 i licz dalej.
20 maj 14:22
Piter23: dobra wychodzi dziekwoac
20 maj 15:10
Piter23: Chłopaki może dało by radę jeszcze. Raz mi to wytłumaczyć bo nie wiem skąd się to bierze
(x−2)20 I gdzie znika (x−2)2
20 maj 22:49
zombi: Licznik:
(x2−x−2)20 = [(x−2)(x+1)]20 = (x−2)20 * (x+1)20
Mianownik:
(x3−12x+16)10 = [(x−2)2(x+4)]10 = ((x−2)2)10 * (x+4)10 = (x−2)20 * (x+4)10
20 maj 23:12
Piter23: Teraz gra gitara trzeba jeszcze dużo poćwiczyć wielki browar dla Ciebie
20 maj 23:19