Funkcja kwadratowa
5-latek: Lukas masz zadankia z funkcji kwadratowej
Zadanie nr 1 .
dany jest trojkat rownoboczny ABC. Na bokach AB Bc CA zaznacz odpowiednio punkty M,N,P tak
ze AM=BN=CP =x AB=1dm Zbadaj pole trojkata MNP jak funkcje x
Zadanie nr 2 .
W trojkacie ABC jest AB=2dm AC=BC i kąt ACB=90stopni W trojkat ABC wpisano trojkat LMK tak ze
M jest srodkiem AB L nalezy do AC punkt K nalezy do BC i KLIIAB Zbadaj pole trojkata LMK
jako funkcje dlugosci odcinka CL Sporzadz wykres .
Zadanie nr 3 . Dla jakiej wartosci parametru m dwa nastepujace trojmiany kwadratowe maja
dokladnie jeden wspolny pierwiastek Sporzad wykresy obu trojmianow dla znalezionej wartosci
m
a) f(x)=x2+mx+1 i g(x)=x2+x+m
b) f(x)= 2x2−(3m+2)x+12 i g(x)=4x2−(9m−2)x+36
Wskazowka 1 trojmian ma pierwiastki x1 i x2 drugi x1i x3
Zadanie nr 4. W ukladzie wspolrzednych prostokatnych dany jest punkt A(a,a) i a>0 znajdz na
osi OX taki punkt M i na osi OY taki punkt P aby trojkat APM byl rownoboczny
Zadanie nr 4 .
Dany jest okrag o promieniu r i taki prostokat ABCD ze A i B naleza do tego okregu zas CD
jest do tego okregu styczny
a) oblicz boki tego prostokata wiedzac ze jego obwod =6r
b) oblicz boki tego prostokata wiedza ze jego obwod =4r
c) Znajdz najwieksza wartosc k dla ktorej zadanie ma rozwiazanie i obwod prostokata jest rowny
kr . Oblicz dlugosci bokow prostokata dla tej wartosci k . Wykonaj odpowiednie rysunki .
Ostatnie juz zadanko nr 5. Na rozluznienie
Dla jakich wartosci parametru a zbior rozwiazan nierownosci x2−3x+2<0 jest zawarty w zbiorze
rozwiazan nierownosci ax2−(3a+1)x+3>0?
20 maj 12:21
Lukas:
Dziękuję, na razie nie ruszam geometrii analitycznej.. Ale pomyślę nad zadaniami,
20 maj 12:24
5-latek: To sa dosc trudne zadanka ale probuj
20 maj 12:28
5-latek: Mysle ze to sa zadania nieschematyczne
20 maj 13:21
razor: Zrób też te z tegorocznej matury rozsz. Trudne nie były, ale na pewno nieschematyczne
20 maj 13:29