Granica funkcji
Ala: Proszę o pomoc w wyznaczeniu granic funkcji:
lim x→∞ (3x4/1−2x4)−21/x
lim x→∞ (3√x−1) / (√1−1)
lim x→o (sin2x/2) / (x2)
lim x→∞ 4xcos x
20 maj 11:04
PW: Zacznę od ostatniego, bo najłatwiejsze.
Dla xn = 2nπ jest cosx = cos2nπ = 1, natomiast dla x = 2(k+1)π jest cosx = cos[(2k+1)π] = −1.
Można zatem wskazać dowolnie duże x, dla których
f(x) = 4x•1 > 4
i dowolnie duże x, dla których
f(x) = 4x•(−1) < −4,
co oznacza, że funkcja f nie ma granicy w nieskończoności.
20 maj 12:47
Ala: Dziękuję bardzo, długo nad tym myślałam i na to nie wpadłam.
20 maj 13:20
Ala: Czy mógłby ktoś pomóc mi zrobić resztę granic?
20 maj 22:07
PW: A to drugie od góry popraw − bez sensu.
Następne − skorzystaj ze znanej granicy
a właściwie w tym wypadku
przy x→0.
20 maj 22:20