zadania z okręgów
okkk: 1 Określ wzajemne położenie prostej l i okręgu o, jesli:
a) o: (x−1)2 + (y+4)2 = 16 ;l: y= 34 x + 3
b) o: (x+5)2 + y2 = 1 l: y=1
2.Wyznacz współrzędne punktów wspólnych (o ile istnieją) prostej l i okręgu o(S, r).
a) x2 + y2= 41 l: x−y= 1
ja rozwiązywałam te zadania tylko nie wychodził mi dobry wynik, więc
chciałabym zobaczyć jak poprawnie rozwiązać je, żebym mogła pozostałe zadania tego typu
rozwiązać
5 lis 13:36
Ergo: te dwojki to kwadraty?
jesli tak to rysujesz w ukladzie wspolrzednych okrag o promieniu 4 i srodku o wspolrzednych
[1,−4] i potem prosta y=34x+3
5 lis 13:42
okkk: Przepraszam za zły zapis
1. Określ wzajemne położenie prostej l i okręgu o, jesli:
a) o: (x−1)2 + (y+4)2 = 16 l: y= 34 x + 3
b) o: (x+5)2 + y2 = 1 l: y=1
2.Wyznacz współrzędne punktów wspólnych (o ile istnieją) prostej l i okręgu o(S, r).
a) x2 + y2= 41 l: x−y= 1
5 lis 13:58
okkk: pomóżcie

5 lis 14:08
Ergo: b) narysuj okrag o promieniu 1 i srodku o wspolrzednych −5,0 i potem prosta y=1 zobaczysz ze
jest 1 punkt stycznosci
5 lis 14:15
Nikka: lub algebraicznie rozwiązujesz układy równań
zad.1 a) okrąg i prosta nie mają punktów wspólnych
b) jeden punkt wspólny: prosta styczna do okręgu
5 lis 14:18
Agula: Napisz równanie okręgu o środku w punkcie S i promieniu r, gdy:
S=(−5,1) r=1/2
20 lis 12:00
Tragos: Agula, równanie okręgu ma postać:
(x−xs)2 + (y−ys)2 = r2, gdzie xs i ys to współrzędne środka tego okręgu
20 lis 12:02