potegi i logarytmy
marcin: | | u({1}{8})3 : (2 √2)6 | |
1. Przedstaw liczbę |
| w postaci potęgi o podstawie 4. |
| | 16−6 | |
2.Oblicz log o podstawie 2
√2 liczby
14 .
3.Uporządkuj liczby a= (
127)
−7 , b= (3
√3)
15 , c= (
√33)
−40 w kolejności
malejącej.
20 maj 08:25
J:
| | 2−3 : (23/2)6 | | 2−3 : 29 | | 2−12 | |
1) = |
| = |
| = |
| = |
| | 2−24 | | 2−24 | | 2−24 | |
2
12 = 4
6
20 maj 08:37
20 maj 08:40
J:
a = 321 , b = 345/2 , c = 360 , czyli : c > b > a
20 maj 08:44
J: Żle... c = 320 , czyli b > a > c
20 maj 09:24