całka nieoznaczona
OlekA: Oblicz całkę nieoznaczoną.
co podstaic pod t
i
20 maj 08:18
wredulus_pospolitus:
1) nic ... zauważ, że:
| x2+2 | | x2+1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| + |
| = 1 + |
| |
| x2+1 | | x2+1 | | x2+1 | | x2+1 | |
2) nic ... zauważ, że:
| x−1 | | (√x−1)(√x+1) | |
| = |
| = √x + 1 |
| √x−1 | | √x−1 | |
20 maj 08:40
OlekA: dzieki wielkie.
a tu?
własnie ja tego nie umiem zauwazyc
20 maj 12:01
wredulus_pospolitus:
a)
| 1−x | | 1 | | x | | 1 | | 1 | |
| = |
| − |
| = |
| − |
| |
| x2 | | x2 | | x2 | | x2 | | x | |
b)
zauważ,że cos(2x) = cos
2x−sin
2x = (ale także) = 2cos
2x − 1
stąd:
| 1+cos2x | | 1+cos2x | | sin2x + 2cos2x | |
| = |
| = |
| = tg2x + 1 |
| 1+cos(2x) | | 2cos2x | | 2cos2x | |
20 maj 12:10
wredulus_pospolitus:
c)
sin2x = 2sinccosx
więc:
| sin2x | | 2sinxcosx | |
| = |
| = 2sinx |
| cosx | | cosx | |
niestety −−−− wzory trygonometryczne musisz sobie powtórzyć
niestety −−−− wiedza z liceum na studia się przydaje
20 maj 12:11
OlekA: Wielkie dzieki

No muszę koniecznie powtórzyć
20 maj 13:31