trójkąty
Renata...: oblicz pole trójkąta prostokątnego wiedząc,że:
a)obwód tego trójkąta jest równy 30, a suma długości przyprostokątnych wynosi 17
b)długość przeciwprostokątnej tego trójkąta jest równa 10, a wysokość poprowadzona z
wierzchołka kąta prostego dzieli przeciwprostokątną na dwa odcinki w stosunku 1:4
20 maj 00:32
Nieuchwytny: Zrób rysunek
20 maj 00:33
Janek191:
a)
a,b,c − długości boków danego Δ oraz a < b < c
Mamy
a + b + c = 30
a + b = 17 ⇒ b = 17 − a
więc
17 + c = 30
c = 13
Z tw. Pitagorasa mamy a2 + b2 = c2 , czyli
a2 + ( 17 − a)2 = 132
a2 + 289 − 34 a + a2 = 169
2 a2 − 34 a + 120 = 0 / : 2
a2 − 17 a + 60 = 0
( a − 12)*( a − 5) = 0
więc a = 5 oraz b = 17 − a = 17 − 5 = 12
Pole Δ
P = 0,5 a*b = 0,5* 5*12 = 30
=====================
20 maj 07:12
Janek191:
b)
c = 10
c = x + 4x = 5x =10 ⇒ x = 2
oraz h2 = x*4x = 4 x2 ⇒ h = √4x2 = 2x = 2*2 = 4
czyli pole Δ
P = 0,5 c*h = 0,5*10*4 = 20
=====================
20 maj 07:16
5-latek: Chyba zdazyla przepisac?
20 maj 07:58
Renata...: dzięki śliczne
20 maj 08:47
5-latek: jak najszybciej zapoznaj sie z twierdzeniem o wysokosci opuszconej z wierzcholka kąta prostego
w trokącie pprostokątym . (czemu jest rowna
20 maj 08:54