pomoc potrzebna :D powi w podziekowaniu :D
Michał W.: piłka podrzucona do gory osiaga po t sekundach wysokość ktora mozna wyrazic wzorem: h(t)= −1/2
t2 + 2t +5/2 . Jaką maksymalna wysokosc osiagnie ta pilka? w ktorym momencie lotu to nastapi
, jaką droge przebedzie pilka w ciuagu trzeciej sekundy lotu ?
20 maj 00:24
hwdtel i pudel:
h(tmax)=h(−t+2=0)=4,5
ale wartości te tj h(t=2)=4,5 nie spełniają fundamentalnego równania
wynikającego z istnienia pola grawitacyjnego Ziemii tj równania:
g[√2hg −tmax]=0
Wniosek:Równanie h(t)=−0,5t2...nie może być równaniem pionowego
ruchu piłki w polu grawitacyjnym Ziemi
20 maj 09:58