geometria
Ratujcie....: Oblicz pole trójkąta a,b,c, w którym:
a) ab=5, ac=2, kąt BAC=30stopni
b)ab=6, bc=3, ac=5
c)ab=√3 ,bc=√2 ,ac=2
20 maj 00:22
Nieuchwytny: A wzory na trójkąty się zna?
20 maj 00:22
20 maj 00:23
20 maj 00:23
Ratujcie....: a) wyszło mi 212
20 maj 00:26
Nieuchwytny: dobrze.
20 maj 00:28
Renata...: b) wyjdzie 56?
20 maj 00:35
Nieuchwytny: √56
20 maj 00:39
jakubs: b)6+5+3=14
p=7
P=√7(7−6)(7−3)(7−5)
P=√56
P=2√14
20 maj 00:39
Ratujcie....: nie wiem jak jak zabrać się za c)
nic mi z tego nie wychodzi......
20 maj 00:44
Nieuchwytny: z tw.cosinusów oblicz kąt.
20 maj 00:54
Nieuchwytny: c2=a2+b2−2abcosα a=√3 b=2 c=√2
20 maj 00:57