równania liniowe z jedna niewiadoma z parametrem m
EnD:
Dane jest równanie z niewiadomą x. Przedyskutuj liczbę i rodzaj rozwiązań równania ze względu
na wartości parametrów. (proszę o napisanie kiedy równanie ma 1 rozwiązanie, kiedy jest
tożsamościowe, a kiedy sprzeczne −w zależności od m wraz z wytlumaczeniem)
a) 2x−m=4
b) mx−m2=4m+4−2x
c)mx−1=m2−x
19 maj 22:51
ICSP: ax = b ma :
− 0 rozwiązań (jest sprzeczne ) gdy a = 0 ∧ b ≠ 0
− 1 rozwiązanie gdy a ≠ 0
− nieskończenie wiele rozwiązań (jest tożsamościowe) gdy a = 0 ∧ b = 0
19 maj 22:55
Piotr:
hmm, a pomyslmy.
w rownaniu liniowym. kiedy jest jedno rozwiazanie ? tylko wtedy gdy jedna konretna wartosc
podstawimy w miejsce niewiadomej i rownanie bedzie prawdziwe. Kiedy nie ma rozwiazania ? gdy
nie istenieje liczba, ktora spelnia rowanie. A kiedy jest nieskonczenie wiele rozwiazan ? Gdy
obojetne co podstawisz w miejsce niewiadomej i rownanie jest spelnione.
19 maj 22:55
halbol:
5 gru 15:44
halbol:
5 gru 15:44