Równanie stycznych poprowadzonych do wykresu funkcji
Adam: Napisać równanie stycznych poprowadzonych do wykresu funkcji:
f(n)=(−1)
n / 3n +5
f(n)=
√(8n2+2)/(n2+1)
f(n)=
√2n+1 −
√n+2
w punkcie x0=0, x0=1, x0=−1.
Proszę o rozwiązanie chociaż jednego przykładu i wytłumaczenie go.
19 maj 22:46
WueR:
Pochodne oczywiscie znasz?
19 maj 22:59
WueR:
Styczna do wykresu funkcji f w punkcie a ma postac: y − f(a) = f'(a)(x − a)
19 maj 23:05
PW: A te definicje w postaci f(n) =
i pytanie o x0
to oczywiście dla niepoznaki, żeby student nie przyzwyczajał się do typowych oznaczeń?
19 maj 23:20