Równanie płaszczyzny.
BobBudowniczy: Napisać równanie płaszczyzny odcinającej na osiach Ox i Oz odcinki a = −2, i c =1, i
równoległej do wektora α = (1, −1, 2). Nie wychodzi mi odpowiedź z tyłu książki a tak
rozwiązuję zadanie.
A(−2,0,0) C(0,0,1), AC = (2, 0,1)
Iloczyn wektorowy AC i α da nam wektor normalny do płaszczyzny:
ACxα = (1, −3, −2). Więc równanie płaszczyzny: x − 3y −2z + D = 0. Podstawiam punkt powiedzmy
A, i otzymuję, −2 +D = 0. D=2. czyli równanie x − 3y −2x +2 = 0. A w książce jest odp. x +
5y +2z −2 =0
19 maj 22:38