MATURA 2015
Blue: Witam. Znalazłam przykładowe zadania do matury rozszerzonej 2015. Szczerze mówiąc , gdybym taką
dostała za rok, to skakałabym z radości

Mam jednak problem z kilkoma zadaniami:
zad.6 Zawsze byłam słaba z geometrii, mógłby to ktoś wytłumaczyć ?
| | −2 | |
zad. 9 Moim zdaniem żadna odpowiedź tutaj nie pasuje, bo to chyba powinno być y = |
| |
| | x+1 | |
zad. 11 Mógłby to ktoś szczegółowo wyjaśnić, bo gubię się

zad. 16 Mi wyszło 378, a w odpowiedziach jest 379... Dlaczego

Jeśli odpowiecie mi na te pytania, to będę Wam baaardzo, baaaardzoooo wdzięczna

!
http://www.wsip.pl/nowa-matura-matematyka/materialy/sprawdzian-z-matematyki-na-zakonczenie-klasy-drugiej-poziom-rozszerzony/
19 maj 22:27
Piotr 10: W 16 zadaniu wynik przyblizony jest mam rozumiec
19 maj 22:37
Piotr 10: K=3000 zł
n=8
p=1,5%
K8= 3000 zł ( 1+ 0,015)8 ≈3379 zł
3379 zł − 3000 zł = 379 zł
19 maj 22:40
Mila:
6) środek okrągu wpisanego w trójkąt leży na przecięciu dwusiecznych.
19 maj 22:43
Piotr 10: 90 minut na zrobienie wszystkich zadań

Paranoja jakaś
19 maj 22:44
Hajtowy: Hardcore
19 maj 22:45
PW: Pan Adam założył w banku lokatę z opcją dopisywania odsetek po każdym kwartale oszczędzania
oprocentowaną 6% w stosunku rocznym. Wpłacił na nią 3000 zł. Przez 2 lata nie wpłacał, ani nie
wypłacał z tej lokaty żadnych pieniędzy. O ile wzrosły jego oszczędności po 2 latach?
8 kwartalnych odcinków czasowych, po każdym dopisywano odsetki (procent składany, p=1,5%)
Podstawienie do wzoru daje 3379,48
19 maj 22:46
Eta:
16/ 6%:4=1,5% 8 razy kapitalizacja przez 2lata
3000(1,015)8= 3000*1,1264925=3 379,47 odsetki : 379 zł
19 maj 22:48
Eta:
Znów "sypnęło"

To ja już sobie idę
19 maj 22:49
PW: Jak zwykle brakło mi refleksu. Matury bym nie zdał. Tyle czasu to nawet dla znającego wszystkie
odpowiedzi jest za mało.
19 maj 22:49
kyrtap: bo to nie jest na pewno matura którą będą pisać w następnym roku, tam chyba jest więcej czasu
19 maj 22:50
19 maj 22:51
Piotr 10: Nawet nad zadaniem nie można pomyśleć dłużej niż 5 minut. To chyba jest dla osób, które z
automatu od razu robią zadania i są pewni swoich rozwiązań.
19 maj 22:52
PW: No, a przecież nawet nad poleceniem "pomaluj słonia" trzeba pomyśleć (90% robi źle).
19 maj 22:55
Nieuchwytny: To kodowanie jest chore.
19 maj 22:57
Blue: | | 2 | |
a nie może być w tym 16 tak: 3000 * (1+ |
| ) 6 ? |
| | 100 | |
19 maj 23:00
Eta:
19 maj 23:01
Blue: ej, nie patrzcie na czas, na maturce będzie go więcej jak osobiście robiłam te zadania trochę
dłużej niż 90 min
19 maj 23:02
Eta:
Rok ma 4 kwartały
19 maj 23:02
Blue: ja*
Eta ok, zapamiętam
19 maj 23:02
PW: Przy takiej treści jak o 22:46?
19 maj 23:02
Piotr 10: Co to jest kwartał
19 maj 23:02
Eta:
19 maj 23:03
Eta:
Czwarta część roku
Piotrze
19 maj 23:03
19 maj 23:03
Eta:
"kwarta" −− 1/4
19 maj 23:04
Blue: Mi się zawsze myli czy kwartał ma 3 miesiące czy cztery hah lol
19 maj 23:04
Piotr 10: Eta oczywista oczywistość
19 maj 23:05
Blue: Btw wkurza mnie ostatnio mój net, ciągle muli
19 maj 23:05
Eta:
Rymuje się

kwarata −−1/4
19 maj 23:05
Mila: Zadanie 11.
96 − liczba wszystkich pytań
x− planowana liczba uczestników
| | 96 | |
(1) |
| =n − planowana liczba pytań dla każdego uczestnika |
| | x | |
n+2 − faktyczna liczba pytań dla każdego uczestnika
x−3 − faktyczna liczba uczestników
90 − liczba rozdzielonych pytań
| 90 | |
| liczba pytań dla każdego uczestnika |
| x−3 | |
Z (1) i (2)
19 maj 23:06
Blue: a co z zadaniem 11 i 9
19 maj 23:06
Eta:
Dzięki
kyrtap już mam dosyć
19 maj 23:06
PW: Ale podziwiać autorów zadania − nawet przy podstawieniu "na chybił−trafił" 2 lata i 6 procent
wynik prawie dobry!
19 maj 23:07
kyrtap: ja się boje jutro bo jeszcze został mi jeden akapit do nauczenia
19 maj 23:08
PW: Ale 3 miesiące = trymestr, też się przyda!
19 maj 23:08
Blue: Mila − jesteś kochana
19 maj 23:08
Eta:
Będzie dobrze

do rana jeszcze sporo czasu
kyrtapciu
19 maj 23:09
Blue: kyrtap − maturka z polaka ?
19 maj 23:09
Eta:
Widzisz ? jak
Mila się cieszy ?
19 maj 23:10
kyrtap: boję się, chyba nie prześpię nocy
19 maj 23:10
Eta:
@
Blue ... czemu wysyłasz "klony"?
19 maj 23:11
Lukas:
Ja się nie uczyłem wgl pracy na polski, mówiłem swoimi słowami i zdałem na bardzo wysoki wynik
19 maj 23:11
kyrtap: u mnie umiejętność wysławiania się nie stoi na wysokim poziomie
19 maj 23:12
Eta:
A matma na jakim poziomie?
19 maj 23:12
jakubs: Ja się uczyłem i zdałem na 6/20

Chyba nic ze mnie dobrego nie wyrośnie
19 maj 23:13
kyrtap: Eta matma na podobnym, po prostu jestem nieudanym dzieckiem
19 maj 23:14
Eta:
Eeeee
Etammmm
19 maj 23:14
kyrtap: dla mnie tak naprawdę jest to forum życiowe
19 maj 23:19
kyrtap:
19 maj 23:19
kyrtap: uczę się tu jak żyć
19 maj 23:19
jakubs: blue jaki jest wzór funkcji f ?
19 maj 23:20
19 maj 23:22
19 maj 23:22
PW: Spróbuj po jednokrotnym "wyślij" wrócić do strony głównej nie zwracając uwagi na "kręciołka".
19 maj 23:23
kyrtap: jak tam żyjecie ogólnie ludziki moje?
19 maj 23:23
jakubs: Dobrze, a teraz jeżeli przesuwasz wykres o wektor [−1,0] czyli o jeden w lewo to jaki wzór
otrzymasz ?
19 maj 23:23
Mila:
Zadanie 9) funkcja na wykresie
x=−1 asymptota ionowa
(1,−1) należy do wykresu funkcji
a=−2
| | −2 | |
f(x)= |
| wzór funkcji na wykresie |
| | x+1 | |
[−1,0] wektor translacji
19 maj 23:26
Blue: kurde , nie doczytałam zadania

myślałam, że tutaj chodzi o ten wykres <palmface> a jego
trzeba przecież jeszcze przesunąć

Dzięki Wam!

Jesteście kochani
19 maj 23:31
kyrtap: Wiemy
19 maj 23:37