Obliczyć n-ty wyraz ciągu arytmetycznego
Izka1309: Dany jest ciąg: 2, −2, 3, −3, 4, −4, 5, −5, ... . Oblicz pięćdziesiąty wyraz tego ciągu.
Bardzo proszę o pomoc
19 maj 22:07
Martiminiano: Na pewno dobrze przepisałaś ten ciąg?
19 maj 22:09
ICSP: a2 = −2
a4 = −3
a6 = − 4
a8 = − 5
.
.
.
a2n = −n − 1
a50 = a2 * 25 = −25 − 1 = −26
19 maj 22:09
Izka1309: o dziękuję bardzo
19 maj 22:10
ICSP: Tylko nie wiem co to ma wspólnego z ciągiem arytmetycznym.
19 maj 22:11
Martiminiano: Właśnie chciałem zadać dokładnie to samo pytanie.
19 maj 22:12
PW: Jak brać co drugi wyraz, to jest.
19 maj 23:25
helpME: nie wiem, to zadanie jest w temacie "Ciąg arytmetyczny"
20 maj 18:33