Badanie monotoniczności ciągów
RRade: Dzień dobry wszystkim. Prosiłabym o pomoc z zakresu monotoniczności ciągów.
Ciąg (an) jest skończony. Zbadaj monotoniczność ciągu, jeśli:
a) a2=(n−1)(n−2)(n−3)(n−4)(n−5), gdzie n∊{1,2,3,4,5}
Po zbadaniu znaku różnicy: an+1−an=5(n−1)(n−2)(n−3)(n−4)
W odpowiedzi ciąg jest stały, jednakże jeżeli n=5, to znak różnicy jest większy od zera, zatem
ciąg powinien być niemalejący. Gdzie popełniam błąd?
b) an = {1 dla n∊ℕ+ i n≤7
{n dla n∊ℕ+ i n∊<4;10>
Jak rozwiązać ten typ zadania (gdy podane są dwa przedziały)?
19 maj 22:06
WueR:
W a) nie powinno byc an = ... zamiast a2 = ...?
19 maj 22:08
WueR:
W b) tez czasem nie ma bledu? Ciag dla pewnych argumentow jest okreslony na dwa rozne
sposoby...a to sensu raczej nie ma.
19 maj 22:09
RRade: Naturalnie wszędzie powinno być an, mój błąd.
W b) natomiast jest klamerka rozciągnięta na dwie linijki, jeżeli o to chodzi.
19 maj 22:25
WueR:
W a) dobrze.
19 maj 22:29
WueR:
W b) mamy a4 = a5 = a6 = a7 = 1 i z drugiej strony a4 = 4, a5 = 5, ... . Wzor nie ma
sensu.
19 maj 22:30