Dany jest ciąg geomteryczny
laga: Dany jest ciąg geometryczny (an) w którym a3+a5= −20/9 i a4+a6=20/27 . Oblicz sume siedmiu
początkowych wyrazów tego ciągu.
19 maj 21:34
ICSP: Zauważ, że
a4 + a6 = a3 * q + a5 * q = (a3 * a5) * q
19 maj 21:36
laga: Trochę tego nie rozumie. Mogę prosić o wytłumaczenie?
19 maj 21:40
WueR:
a4 + a6 = (a3 + a5)*q
19 maj 21:41
ICSP: faktycznie
a4 + a6 = q * (a3 + a5)
Wystarczy podstawić dane i wylicz q.
Potem policzyć np a1 (lub a4 ) i podstawić do wzoru.
19 maj 21:42