wyznacz piąty wyraz ciagu geometrycznego
laga: Wyznacz piąty wyraz ciągu geometrycznego √2 , 2√2 , 2 ..
19 maj 21:30
WueR:
√2 * 2 = 2
√2
| | √2 | | √2 | |
2√2 * |
| = 2, przy czym 2≠ |
| , zatem rozwazany ciag nie jest geometryczny. |
| | 2 | | 2 | |
19 maj 21:32
Martiminiano: skoro jest to ciąg geometryczny to q=a2a1=2
a5=a1q4=16√2
19 maj 21:34
laga: Dzięki
19 maj 21:35
Pudzian: nie jest to ciąg geometryczny kolego anarchisto
19 maj 21:36
Martiminiano: Zakładam, że "laga" zrobił/a błąd pisząc 3 wyraz ciągu.
19 maj 21:38
Martiminiano: Jeśli 3 wyraz miałby jak wyżej 2 to oczywiste, że nie jest to ciąg geometryczny. Jednak jak
napisałem wyżej, skoro polecenie było wyznacz wyraz ciągu geometrycznego to założyłem, że laga
źle przepisała 3 wyraz.
19 maj 21:42
laga: √2 , 2√2 , − 2 .. − prawidłowo
19 maj 21:45
Martiminiano: W dalszym ciągu coś źle przepisujesz. A jeśli jest jak napisałaś wyżej to ciąg ten nie jest
geometryczny.
19 maj 21:52