PILNE Funkcje kl.1. liceum
Pat: PILNE Bardzo proszę o pomoc w dokładnym rozwiązaniu zadań. Matematyka to dla mnie czarna
magia.Jesteście moją ostatnią nadzieją
| | x4 − 6x2 + 9 | |
(zad. 1) Funkcja f jest opisana za pomocą wzoru f(x) = |
| |
| | √1 − |x + 1| | |
Wyznacz miejsca zerowe funkcji f.
| | x4 − 10x2 + 25 | |
(zad. 2) Funkcja f jest opisana za pomocą wzoru f(x) = |
| |
| | √|x − 1 − 2| | |
19 maj 21:16
19 maj 21:19
Piotr 10: Okresl w pierwszym zadaniu dziedzinę
19 maj 21:20
Pat: Błąd w 2. Powinno być w mianowniku √|x−1| − 2
19 maj 21:20
Pat: Nic nie zrobię bo jestem tępy...
19 maj 21:21
WueR:
| f(x) | |
| = 0 ⇔ f(x) = 0 oraz x nie nalezy do dziedziny funkcji g. |
| g(x) | |
19 maj 21:21
Piotr 10: 1. Dziedzina:
1 − Ix+1I > 0
1> Ix+1I
Ix+1I < 1
x+1 < 1 ⋀ x+1 > −1
x < 0 i x > −2
x∊(−2 ; 0 )
Df= ( − 2 ; 0)
x4 − 6x2 + 9 = 0
(x2 − 3)2 = 0
x2 − 3= 0
x=√3 → ∉Df v x= − √3 ∊Df
ODP: x= − √3
19 maj 21:25
Piotr 10: 2. Ix−1I − 2 > 0
Ix−1I > 2
x − 1 > 2 v x − 1 < −2
x > 3 v x < −1
Df=(−∞ ; −1 ) ∪ ( 3 ; +∞)
x4 − 10x2+25 = 0
(x2 − 5)2=0
x2 − 5= 0
x=√5 ∉Df x = − √5 ∊Df
ODP: x = − √5
19 maj 21:28
Pat: Dzięki wielkie !
19 maj 21:29
Pat: Mam jeszcze inne zadania, a dokładnie 4 − 2 analogiczne. Chciałoby się Panu zrobić ? Jeśli tak
to wrzucać tutaj, czy w nowym pytaniu ?
19 maj 21:33
Piotr 10: Dobra to wrzuć te zadanka zrobię je, dzień dobroci
19 maj 21:34
Pat: | | 3x2 + 2x + 3 | |
(zad. 3) Wykaż, ze funkcja określona wzorem f(x) = |
| , gdzie x należy do |
| | x2 + 1 | |
R, przyjmuje najmniejszą wartość 2, zaś największą 4.
19 maj 21:38
Pat: | | 5x2 + 2x + 5 | |
(zad 4) Wykaż, że funkcja określona wzorem f(x) = |
| , gdzie x należy do |
| | x2 + 1 | |
R, przyjmuje najmniejszą wartość 4, zaś największą 6.
19 maj 21:41
Pat: | | x − 3 | |
(zad. 5) Zbadaj na podstawie definicji monotoniczność funkcji f(x) = |
| w zbiorze |
| | x − 1 | |
(minus nieskończoność, 1).
19 maj 21:43
Pat: | | x + 3 | |
(zad. 6) (zad. 5) Zbadaj na podstawie definicji monotoniczność funkcji f(x) = |
| w |
| | x + 2 | |
zbiorze (−2, plus nieskończoność)
19 maj 21:45
WueR:
4. Zauwaz, ze f(x) = 5 + U{2x]{x2 + 1} oraz skorzystaj z oczywistych nierownosci: (x±1)2≥0
dla x∊R.
3 analogicznie.
19 maj 21:47
WueR:
| | 2x | |
f(x) = 5 + |
| , ma sie rozumiec. |
| | x2 + 1 | |
19 maj 21:47
Pat: Wszystko jest dobrze przepisane

Jakby się komuś chciało bardzo proszę o zrobienie tych
zadań bo ja naprawdę mało kapuje
19 maj 21:50
ICSP: i myślisz, że mają gotowe rozwiązanie zaczniesz więcej "kapować" ?
19 maj 21:52
Pat: Nie ale myślę, że zwiększają one moją szansę na dopa
19 maj 21:54
Pat: Piotruś pisałeś, że pomożesz
19 maj 21:56
WueR:
Masz wskazowki w moim poscie. Sprobuj zaczac, jak cos nie bedzie wychodzilo, to pomozemy.
Gotowca nie oczekuj.
19 maj 21:59
Piotr 10: 5.
Założenie:
x
1 > x
2 oraz x
1 − x
2 > 0 i x
1≠ 1 i x
2 ≠ 1 i x∊(−
∞ ; 1)
Teza:
f(x
1) − f(x
2) ma określony znak
Dowód:
| | x1 − 3 | | x2 − 3 | |
f(x1) − f(x2) = |
| − |
| = |
| | x1 − 1 | | x2 −1 | |
| (x1 −3)(x2 −1) − (x2 − 3)(x1−1) | |
| = |
| (x1−1)(x2 −1) | |
| | x1x2 − x1 −3x2 +3 −x2x1+x2 +3x1 − 3 | |
= |
| |
| | (x1−1)(x2 −1) | |
| | 2x1 − 2x2 | | 2(x1 − x2) | |
= |
| = |
| |
| | (x1−1)(x2 −1) | | (x1−1)(x2 −1) | |
2 > 0
x
1 − x
2 > 0 ( z założenia )
x
1 − 1 < 0
x
2 − 1 < 0
Zatem (x
1 − 1)(x
2 − 1) > 0 ( dwa minusy dają plus)
Zatem:
f(x
1) − f(x
2 ) > 0. Jest to funkcja rosnąca w przedziel ( −
∞ ; 1)
19 maj 22:04
WueR:
A co w zalozeniu znaczy x∊(−∞;1)? Nie chodzilo czasem o x1, x2∊(−∞;1)?
19 maj 22:11
Piotr 10: Chodziło mi, że rozpatrujemy po osi 'iks' od (− ∞ ; 1). Ale można tak zapisać, jak wyżej.
19 maj 22:18
WueR:
Ale nie rozwazamy tam zadnego x, tylko x1 i x2. I zalozenie powinno sie odnosic do wlasnie
tych dwoch argumentow, a nie do 'jakiegos' x.
19 maj 22:20
Piotr 10: Sorrki, mój błąd
19 maj 22:26
Pat: Dzięki wielkie za "gotowce" i bezinteresowną pomoc. Uwierzcie jakbym cokolwiek umiał to bym
ruszył. Możecie polecić jakąś książkę, stronę, kanał na yt, cokolwiek, co pomogłoby mi myśleć
matematycznie ? Do 3 gimnazjum miałem 4órki, wchodzę do liceum − lipa Muszę się wziąć za
siebie w wakacje
19 maj 22:48
Piotr 10: Forum matematyka.pisz.pl polecam. Masz na górze po lewej stronie wszystkie działy.
19 maj 22:53
WueR:
Albo matemaks.pl, gdzie mozna znalezc nagrania video z rozwiazywanymi zadaniami z matematyki
[szkola srednia/studia] wraz z tlumaczeniem.
19 maj 22:58