matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz całkę:
Miśka:
Próbuję policzyć taką całkę:
cosx−sinx
∫
dx
cosx*sinx
zastosowałam podstawienie t = tgx, ale do niczego mnie to nie doprowadziło. Mam coś takiego:
cosx−sinx
cos
2
x − sinx
dx
∫
= ∫
*
= ..
cosx*sinx
sinx
cos
2
x
i utknęłam...
19 maj 21:02
Miśka:
nic a nic?:(
19 maj 21:15
marecki:
Miśka troche odpocznij wkacje sobie zrób a nie w maja całki jeszcze męczysz
19 maj 21:26
Miśka:
siła wyższa
19 maj 21:29
Mila:
x
2
tg
=t, x=2arctgt, dx=
dt
2
1+t
2
1−t
2
2t
−
1+t
2
1+t
2
2
∫
*
dt=
1−t
2
2t
*
1+t
2
1+t
2
1+t
2
1−t
2
−2t
1+t
2
−t
2
−2t+1
=∫
dt=∫
dt
1−t
2
*t
1+t
2
(−t
2
+1)*t
t
2
+2t−1
=∫
dt=...
(t
2
−1)*t
Teraz ułamki proste.
19 maj 21:39